E ora 6 dimineata in ziua asta "glorioasa" de marti si eu stau in fata calculatorului cu tigara in gura si cafeaua langa mine ascultand Massive Attack si mi-am adus aminte de ultima saptamana. Pe unde am umblat in saptamana aceea si pe unde s-o scurs timpul.
Pentru toti cei care nu sunt obisnuiti cu viata din Cluj sau cei care sunt prea ignoranti sa se uite la afise si spoturi, sau pur si simplu nu ati trecut pe la cinematografe, saptamana trecuta era in Cluj - Napoca TIFFul sau in numele lui complet Transilvania International Film Festival sustinut de APFR (Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc - da chiar exista asa ceva) in care se putea viziona diferite filme, una mai stranie decat celelalte din diferite colturi a lumii. Rolul meu in minunatul nostru festival era de voluntar. Am apucat sa vad atat filme cat si tot efortul depus de fiecare om ca cei ce vin strict pentru filme sa se bucure de ele fara sa observe restul "problemelor" prin culise.
Din perioada de 28 mai pana la 8 iunie eram cu toti o familie mare, cateodata putin cam ciudata, fiecare facand partea lui sau ei de munca in anumite momente fara sa ne consultam intre noi care facea mici mari probleme si dileme cu certuri dar totul facut cu un scop nomil. Pot sa zic cu mana pe inima ca nimic legat de cinematografie nu e asa de simplu precum pare la prima vedere. Filmele sunt grele, orele de munca sunt chinuitoare, spectatorii sunt cateodata extrem de lipsiti de maniere iar aspectul estetic tinde sa fie cea mai mare problema, una desigur chiar pe primul plan. Chiar dupa primele zile de munca deja erau cei care vroiau sa fuga de la locul faptei, printre care pot sa ma numar linistit si eu dar pana la urma cu toti am ramas, cu toti am muncit si majoritatea am si baut la sfarsitul zile cateva beri platite de dragii nostri angajatori.
Si daca tot suntem la subiect de filme, de ce nu, sa adaugam si cateva filme care chiar meritau sa fie vazute:
Paranoid Park/Paranoid Park (Franta-SUA, 2007)
Alex, interpretat de Gabe Nevins, un teenager tipic, skateboarder, isi gaseste viata destramanduse in urma uciderii a unui paznic la parcul feroviar. Anchetat de politistul Richard Lu cat timp parintii lui sunt pe cale de divort iar prietena lui virgina, Jennifer il streseaza cu probleme tipic tineresti el ajunge sa ne arate ultimele zile din viata lui prin notitele lui in Paranoid Park.
Prabusirea Casei Usher (Franta-SUA, 1928)
Un film mut produs cu, hai sa fim seriosi, decenii in urma dupa cartea lui Edgar A. Poe acompaniat intr-o atmosfera foarte placuta de muzica live si poezii de Einuiea Ensemble. Proiectat la Terasa Muzeului de Arta intr-o atmosfera foarte placuta si nonsalanta era chiar una dintre spectacolele pe care orice iubitor de epoca ar fi vrut sa vada.
Viva Constanta! (Romania, 2006)
Ok. Sa nu creada nimeni ca nu putem sa avem filme bune si cu tigani. Desigur, in mod normal nu prea ar merge un film cu oameni mici si invizibili care ne fura telefonul mobil dar in cazul acestuia facem o meca corectare. Productia anului 2006 in Romania avea ca star pe Elvis Romano, un Elvis tiganesc (de parca ne-ar mai lipsi inca unu) care porneste pe drumul catre stele intr-un film care e mai mult de ras decat altceva dar de nu alta sa radem si noi de mocanie cruda intr-o setare aproape sureal de cunoscuta.
Trupa de elita/Trupa de Elite (Brazilia, 2007)
In Rio de Janeiro tensiunea extrema din cauza bandelor de traficanti in combinatie cu coruptia in fortele de ordine imping guvernul brazilian la o retaliere in forma unei trupe paramilitare pentru rezolvarea situatie prin orice modalitate posibila. De va plac filmele de actiune o sa o iubiti. Daca sunteti ca mine si preferati ceva mai noir sau poate mai psihologic, deasemenea nu o sa va dezamagiti. Setarea este foarte reala iar actiunea cumva te prinde prin tot parcursul filmului cum un ofiter, dupa nasterea copilului propriu incearca sa gaseasca un inlocuitor.
La Rabia/La Rabia (Argentina, 2008)
Daca tot am mentionat noir-ul haideti sa va zic de unul care, desi straniu peste limita cuvantului, sigur a meritat o moneda frumoasa. La Rabia este un film care vine direct din pampasul argentinian. Obscen, salbatic, scrut este printre primele cuvinte care vin in minte pe langa altele in semi-lungmetrajul soc in care doi copii fac fata cateodata instabil a imaginilor de macel a animalelor, a violentei domestice si a adulterului incontrolabil. O imagine tulburatoara in cobinatie cu desene destramate ca in pictoriale face ca filmul sa rupa orice legatura intre ea, spectatorul si lumea reala.
Tuesday, June 10, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comentarii:
Post a Comment